Over ons

GJC Zomerkampen is een Zaanse vereniging die al meer dan 75 jaar tijdens de zomervakantie twee succesvolle kampen voor kinderen organiseert op een kampeerboerderij in Ommen (Overijssel). GJC is voor alle kinderen tussen de 9 en 15 jaar die graag een toffe start van hun zomervakantie beleven! Vanwege het leeftijdsverschil hebben we de groep in tweeën gesplitst. Het A‐kamp is voor basisschoolkinderen (9 ‐ 12 jaar) en het B‐kamp is voor middelbare schoolkinderen (12 ‐ 15 jaar). Met zowel het A kamp als het B kamp gaan zestig koters mee. In totaal gaan er dus 120 kinderen mee met GJC! De kinderen worden opgesplitst in groepjes van gemiddeld zes kinderen en elk groepje krijgt een eigen groepsleider die de hele week met het groepje optrekt.

Geschiedenis

GJC Zomerkampen is kort na de oorlog ontstaan. Omdat veel kinderen nog onder de indruk waren van de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog en hun ouders zich richtten op de wederopbouw, werd vanuit de protestantse kerk besloten om een zomerkamp te organiseren. Zo hadden de kinderen een week plezier en de ouders konden zich op andere zaken concentreren. Intussen heeft het kamp de nodige veranderingen ondergaan. In de jaren tachtig is besloten dat er niet langer een dominee meeging, maar wel extra leiding om het kamp wat meer zekerheden te geven. Vroeger sliep iedereen in één grote zaal op de grond, tegenwoordig slapen we in keurige stapelbedden in kamertjes van vier tot acht personen. Er gaan twintig à eenentwintig leiders mee op een groep van zestig kinderen. Een 1 op 3 begeleiding vinden wij erg belangrijk, zodat er voldoende aandacht is voor ieder kind!

Wat doen we tijdens GJC?

Elk jaar vertrekken we met de bus vanuit de Zaanstreek naar Kampeerboerderij de Arendshorst in Ommen om een topweek te beleven. De boerderij wordt omgetoverd tot een waar GJC‐paleis! De invulling van de kampweek is te danken aan de vrijwilligers die het stuk voor stuk leuk vinden om in hun vrije tijd, naast hun vaste baan of studie, zorg te dragen voor GJC Zomerkampen. Al vanaf het begin van het jaar zijn zij bezig met het voorbereiden van allemaal leuke activiteiten voor tijdens de kampweek. Enkele voorbeelden van de activiteiten zijn een vossenjacht in het dorp Ommen, toneelavond op het podium, fietspuzzeltocht, sport en spelletjes, kampvuur, knutselen, zwemmen in Ommen, dropping, playbackshow, bonte avond en nog veel meer. Ook kunnen de koters op het nabijgelegen veld voetballen, volleyballen, tafeltennissen en (als het mooi weer is) lekker spelen in de zwembadjes. Al met al heel veel lol en gezelligheid!

Wat kost GJC?

Bij GJC Zomerkampen vinden we het belangrijk dat ieder kind een week per jaar op vakantie kan. We doen daarom ons uiterste best om GJC voor zo veel mogelijk kinderen toegankelijk te houden door elk jaar de kampprijs zo laag mogelijk te houden. De lage kampprijs is grotendeels mogelijk dankzij subsidie van de gemeente Zaanstad, de eigen bijdrage van de vrijwilligers en bijdragen van sponsoren, ouders, etc. 


De kampprijs voor GJC Zomerkampen 2024 bedraagt €190,- voor een compleet verzorgde week. Dit bedrag is inclusief eten, drinken, overnachtingen, de heen‐ en terugreis met de bus, het vervoer van de fietsen en alle activiteiten. Financiële omstandigheden hoeven de deelname van uw kind niet in de weg te staan. Voor eventuele vragen kunt u altijd contact opnemen met de verantwoordelijke voor de inschrijvingen, of de voorzitter.